torsdag 16 maj 2013

Cykla är som ett receptfritt läkemedel för miljö och människor

Cykling minskar störande buller, ger bättre luftkvalitet samt minskade utsläpp av skadliga ämnen och växthusgaser.

Räcker inte det som argument för att börja cykla? Okej, du blir även snyggare och smartare och rikare om du lämnar bilen nu och då och cyklar istället.

Så hur kan du då bli snyggare? Jo, du förbränner cirka 650 kcal per timme du cyklar. Det är lika mycket som en timmes pass med tuff aerobics och betydligt mer än om du spelar badminton en timme.

Om du tycker 650 kcal låter försvinnande lite, tänk på att om du äter 100 kcal mer än vad du gör av med per dag - så ger det en smygande viktökning på cirka fem kilo på ett år. För varje timme du cyklar bygger du upp musklerna i låren, stjärten, magen och armarna. Det i sin tur gör att du mår bättre, och folk som mår bra är snygga. Speciellt om de dessutom är vältränade och har ett rent klimatsamvete.

Att du blir smartare av att cykla är obestridligt. När du pumpar på pedalerna rensas hjärnan; samma fenomen som sker vid monotona konditionskrävande idrotter som löpning och längdåkning. Dessutom blir din hjärna syresatt. Och då kommer de stora och kreativa tankarna. De smarta argumenten, de listiga lösningarna och den plötsliga insikten.